Search This Blog

jom tukar-tukar link

Followers

Follow by Email

22 November 2010

seminggu aku kat kampung








semangat aku balik kampung lepas habis final exam,balik hari raya aidiladha,last balik kampung time raya aidilfitri aritu arr.aku balik ngan din mace,1st time ak balik ngan din mace,janji ngan awok2 nok balik kul 8 pagi,tapi awok nie dop bangun2,ak wat keputusan tolok ngan mace je lah,ekpon janji kul 8,kul 8 stgh dop siap ag,x pe la ngan mace pon jadi,mace dop biasa balik ngan muto naik bus je,yea terasa jauh tu.4/5 jam atas moto,belom tolok sarapan lu kat kedai naper auu,ak makan nasi kerabu daging bakar ngan teh tarik,giler sedap nasi kerabu situ.lpas nie kene g plok,area kedai tu kat highway beloh kiri menuju ke kuale ganu,sebelum sapa simpang permatang badok orh,area2 bukit rangin,org biasa ngan kuantan tau arr tempat tu,standart klu balik ganu 10 yal je minyok,isi kat petronas gambang skali,pahtu isi kat mesra mall skali,aku breti skali je kat pantai rantau abang,sempadan dungun marang,mula ingat nok singgoh umah ita,msg2 ita yea dop balik ag,yea kene present micro-p.lam kul 1 tghari nok dekat2 zohor ak pon sapa la kat umah kakok mace,umoh kakok yea kat simpang alik kiri betol2 ngan masjid terapung,kuala ibai ke la kot,org ganu tau arr..1st time ak g umah kakok mace,siap jamu nasi ag,lpas2 mayang zohor n mkn nasi ak pon tolok terus ke sungai tong kampung ak la tu..lam 40minit gok nok bulih ke sapa sungai tong dari kuala ibai.sapa kat tepoh ak tgk langit biru gelap doh,tanda nok ujan orh,press rapat arr muto,takot kene ujan,nasib baik sapa2 umah hujan baru turun..huhhhh
sapa2 dumoh mcm biasa arr salam2,cium2 mok ayoh..adik2 ak tanya lalu wat balik laptop dop.sapa2 terus bukok laptop,adik2 ak nie standart sblum ak balik yea msg arr suh donlod lagu nie,suh donlod citer tu,maju molek adik2 aku,ak dulu dop tahu bnder pon,ak naok kedua ekpon,kakok pon lebih kurang ak,x per la adik2 aku jugok..ak duk dumoh layan ke sukan asia je kejean,tgk blake,dop kire sukan nape pon,rezak kali tgk bola sepak,malaysia lawan chine kene bahang 3-0,celake pengadil australia v 3 utir kad meroh ke sep2 malaysia,lam bnyak hok ak tgok game badminton sedey kali,dop leh sutir habuk pingat emas, ku keng kiat/tan bong heong..lee chong wei kaloh saje,leh perok je la..ak taip je name orh dop tahu betol saloh,haha.time duk rumoh rindu nok makan roti hot dog kafe ump ,per lagi pegi la cari bahan,best giler bleh dikata kan setiap pagi sbleum ke kelas ak akan makan bnder alah nie,wat diri lagi puah hati leh rendam roti lama2 lam telor tuh,ak nie leh dikatakan suker gak memasak,stakat goreng sayur,gulai2 dagin tu bleh je ak wat..haha ma keje ekpon ak la masok tghari,fmly ak makan jer,tu tandanya sedap la..


haha herm,duk umah dang lagi g ngail nie mmg hobi ak yak kecek ag suke giler memacing klu balik kampung mmg dop leh tgk masa terluang mmg g ngail arr,taboh2 adik ak leni besor doh kire bulih wat saing arr,dulu pon masa yea kecik ak ajok je yea g,leni adik ak pon jadi giler ke ngail...best wehhh,hanya kaki ngail je tau kenikmatan memancing walaupon x ley ikan..hahahaha.



raya aidiladha tahun nie dop brapa nok mnarik n dop brapa nok merioh kakok nge adik aku dop balik ekpon,awok2 yea dop abih lagi final exam..x pe la braya kat u masing la jaa n k.long weh...ag pon a.nik ngan a.cik pon x balik gop. ada 3 fmly je la,fmly ak,fmly teh na n fmly ayh teh..sep2 yea je la ada.mcm biasa arr pagi2 raya g mayang raya pahtu g kat org meleh lembu,tok ak ambik sebahagian dari 7 bahagian,ak g nulung2 gtu jer,bulih la be nok lapoh2 kulit ngan kerat2 daging,pahtu bagi 7 bahagian, raya ke dia g bukit payong ,besut..bukan bukit payong kuala ganu,g umah tok dara yea meleh kuba sekor,sdap mole daging kuba ,goreng,singam,sup semua bedap sampai pening kepala.haha





ak pon wat keputusan klu duk umah nie makn tdo je la keje,so lebih baik ak dtg ump cari kerja kat area2 gambang ni..on the way ak nak balik kuantan ,terdapat satu kemalangan di kg.BT 24 area sungai tong,baru 10minit ak naik motor dah berlaku kemalangan ak naik runsing la,ak nak gerak 200km lagi nie,kemalangan antara motor kris ngan proton saga,berdasarkan penglihatan dan keadaan kenderaan,penuggang motorsikal yang salah,dia nak memotong tetapi sebelah kanan terdapat kenderaan,terus berlaku kemalangan,ak tgok pnuggang motosikal tu budak sekolah,mungkin nak pergi kelas tambahan untuk exam SPM..sempat gak ak snap pic 2 keping hehe,so berhati- hati la dijalan raya ingat org tersayang,kita lalai sesaat mengakibat kan berjam2,berhari2,bertahun2 kita merana tu klu masih hidup,klu terus mninggal.ak dah rasa cammana tersikksanya xcdnt nie,sampai tulang peha ak hip post dislocation,




herm time bertolak ke kuantan ak sorang jer,dan sampai di kerteh baru berdua ngan member ak apih ganu,alhamdullillah kami selamat sampai di ump lam kul 12tghhari...jom cari kerja..yuhuuuuuuu-nije-

4 comments:

Imzainieyzulkipli said...

selamat raji haji....even dah abis pun.hahahh

mohd saifulnizam said said...

hehe..seminggu kat umah tapi pelbagai mnder ak wat..seminggu pon terasa lama..haha

wANieYZ said...

best nyer dpt gi pantai..huhuhu

mohd saifulnizam said said...

best la,tp aritu singah jer,x mandi pon..break sebelum teruskan perjalanan ke k.ganu

There was an error in this gadget