Search This Blog

jom tukar-tukar link

Followers

Follow by Email

25 February 2011

dialog bahasa arab



cerita 1

din sedang memandu kereta sambil mesej-mesej.
kemudian dia terlanggar satu tong sampah.
din cedera parah,kemudian datang doktor dan pembantunya.
----------------------------------------------------------------
aiman:cepat2,pesakit macam dah tidak lama tu.
dinie:baik,doktor.
aiman:kecederaan dia amat parah,kita bawa dia ke hospital segera.
dinie:baik doktor.
-----------------------------------------------------------------
setibanya di hospital din ditempatkan di wad.
kemudia ayah kepada din iaitu nizam segera datang ke hospital.
-------------------------------------------------------------------
nizam:macammana keadaan anak saya doktor?
aiman:sebentar yea pak cik,dinie ambik laporan.
dinie:baik doktor.
aiman:mengikut laporan,kedua-dua belah tangan dan kaki anak pak cik
tidak berfungsi lagi.
nizam:padan muka dia,cari nahas lagi.
--------------------------------------------------------------------
kemudian tinggal din dengan seorang pesakit lain di dalam wad tersebut
------------------------------------------------------------------------
cerita 2

saufi membeli sekotak rokok di sebuah kedai.

saufi:rokok dunhill sekotak.
ezzat:rm10
saufi:keep the change

-----------------------------------------------------------------------
nizam:bagaimana keadaan anak saya doktor?
aiman:sungguh tenat,paru2nya berlubang..hanya mampu bertahan beberapa hari sahaja
nizam:padan muka dia,cakap orang tidak mahu dengar.

----------------------------------------------------------------------
din:kenapa kau masuk sini?
opie:aku mengidap penyakit jantung.
din:kenapa?
opie:merokok.
din: berapa lama lagi kamu boleh hidup?
opie:hari ini yang terakhir.
din:selamat tinggal.

----------------------------------------------------------------------------

pengajaran dari cerita ini ,janganlah kita menggunakan telefon bimbit ketika memandu
dan juga jangan menghisap rokok.









-nije-

3 comments:

Zaiya said...

x berapa faham

Jiji-Fify said...

hahaha..sokong2! weii gambar last sekali tu mmg tak boleh blahhhhh ;)
Nasi Goreng Kasih Sayang

mohd saifulnizam said said...

@zaiya x bape faham ngan tajuk eak..
sebenarnya nie assingment untuk bahasa asing,ak ambik bahasa arab,
ak post entry nie sebab nak suh member ak kat mesir nun translate...heheheh

There was an error in this gadget