Search This Blog

jom tukar-tukar link

Followers

Follow by Email

25 February 2011

dialog bahasa arab



cerita 1

din sedang memandu kereta sambil mesej-mesej.
kemudian dia terlanggar satu tong sampah.
din cedera parah,kemudian datang doktor dan pembantunya.
----------------------------------------------------------------
aiman:cepat2,pesakit macam dah tidak lama tu.
dinie:baik,doktor.
aiman:kecederaan dia amat parah,kita bawa dia ke hospital segera.
dinie:baik doktor.
-----------------------------------------------------------------
setibanya di hospital din ditempatkan di wad.
kemudia ayah kepada din iaitu nizam segera datang ke hospital.
-------------------------------------------------------------------
nizam:macammana keadaan anak saya doktor?
aiman:sebentar yea pak cik,dinie ambik laporan.
dinie:baik doktor.
aiman:mengikut laporan,kedua-dua belah tangan dan kaki anak pak cik
tidak berfungsi lagi.
nizam:padan muka dia,cari nahas lagi.
--------------------------------------------------------------------
kemudian tinggal din dengan seorang pesakit lain di dalam wad tersebut
------------------------------------------------------------------------
cerita 2

saufi membeli sekotak rokok di sebuah kedai.

saufi:rokok dunhill sekotak.
ezzat:rm10
saufi:keep the change

-----------------------------------------------------------------------
nizam:bagaimana keadaan anak saya doktor?
aiman:sungguh tenat,paru2nya berlubang..hanya mampu bertahan beberapa hari sahaja
nizam:padan muka dia,cakap orang tidak mahu dengar.

----------------------------------------------------------------------
din:kenapa kau masuk sini?
opie:aku mengidap penyakit jantung.
din:kenapa?
opie:merokok.
din: berapa lama lagi kamu boleh hidup?
opie:hari ini yang terakhir.
din:selamat tinggal.

----------------------------------------------------------------------------

pengajaran dari cerita ini ,janganlah kita menggunakan telefon bimbit ketika memandu
dan juga jangan menghisap rokok.









-nije-

3 comments:

Zaiya said...

x berapa faham

Jiji-Fify said...

hahaha..sokong2! weii gambar last sekali tu mmg tak boleh blahhhhh ;)
Nasi Goreng Kasih Sayang

mohd saifulnizam said said...

@zaiya x bape faham ngan tajuk eak..
sebenarnya nie assingment untuk bahasa asing,ak ambik bahasa arab,
ak post entry nie sebab nak suh member ak kat mesir nun translate...heheheh