Search This Blog

jom tukar-tukar link

Followers

Follow by Email

30 April 2011

happy bufday jaa..



happy bufday jaa..
wahh,dah 20 tahun skrang eak..
dah besar dah..
haha..

nie nak bg nasihat sket kat jaa nie...

-sembahyang di awal waktu..insyaallah...
-utamakan fmly..(ingat pesan ma n abah)
-blaja rajin2...(dh nk exam kan)
-jangan percaya sangat kat laki...carilah yang halal,jauhi yang haram..:)
-jangan lupa kita dari mana,ingat asal usul kita..

semoga dapat apa yang diimpikan selama ini,insyaalah jaa bolehnya..






p/s:hermm...lama x jumpa jaa..


-nije-

29 April 2011

semester 2 2010/2011 dah tamat





alhamdullillah...
final exam dah habis untuk semester 2 2010..
moga-moga pointer ak lebih baik dari sem lepas..amin
so,ak dah start cuti..
lama kot cuti sampai bulan 9..
3 paper hari berturut2...
tdo x cukup..
game cityville x main..hahahaa












thanks kat lecture2,member2 n ma n abah yang telah mendoakan dan membantu aku dalam menjawab final exam untuk semester nie...-nije-

25 April 2011

PENEMPATAN LATIHAN INDUSTRI


PENEMPATAN LATIHAN INDUSTRI

Bahagian Teknologi Maklumat Majlis Daerah Hulu Terengganu menawarkan penempatan untuk menjalani latihan industri bagi mahasiswa-mahasiswi serta penempatan untuk menjalani latihan sambil bekerja bagi program Terengganu Graduate Attachment Scheme (T-GAS).


1. Latihan Industri

Cara memohon:

Sila e-mailkan resume dan transkrip akademik anda kepada mdht@terengganu.gov.my dengan tajuk “PERMOHONAN LATIHAN INDUSTRI”.


2. T-GAS

T-GAS adalah satu program di anjurkan oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui TESDEC. Permohonan bagi program T-GAS boleh dibuat melalui telefon/borang/permohonan online kepada TESDEC. Untuk maklumat lebih lanjut sila layari laman web www.tesdec.edu.my

Cara memohon:

Sila berhubung terus dengan pihak TESDEC berkenaan dengan program ini. Permohonan untuk mengikuti latihan di bawah program pembangunan kemahiran TESDEC boleh dibuat sepanjang tahun dan tiada tarikh tutup. Maklumat lanjut mengenai Program T-GAS ada terdapat di laman web Tesdec. Anda boleh membuat permohonan secara online melalui TESDEC.-


SYARAT KEMASUKAN:

1. Pemegang Ijazah/Diploma dalam pelbagai bidang

2. Berumur 21-28 tahun

3. Rakyat Negeri Terengganu sahaja



ELAUN:


Diploma : RM500.00 sebulan

Ijazah : RM600.00 sebulan
nije-

21 April 2011

pendaftaran kolej kediaman


pendaftaran kolej kediaman untuk semester depan telah dibuka...
tapi member ak nie ada masalah..
tapi ak rasa ramai kot yang x ley nak print..
standart la system kan..
diaorg da submit dah borang tu secara online..
tapi masalahnya x ley nak print ..
sebabnya button nak print x kluar..
so,ak scan yg ak punya..
n edit guna photoshop..
huhu..
setle masalah..
sape ad masalah seperti nie..
boleh la ak tolong..heee
pi kat bawah tu yang kaler klabu tu yg ak edit..huhu..



v
v
v


19 April 2011

balik kampung part 1




hari jumaat lepas aku balik kampung setelah lama niat nak balik,akhirnya tercapai juga hajat..
ak balik dalam kul 5 petang,sebelum balik g abik enset yang rosak yang masuk air aritu kat jaya gading jalan kuantan gambang...
mahal nya baiki enset..
nie 1st time hnset dibaiki..
satu button rm30,sim card x ditect rm 60..
woahhh...mahal giler..
cina tu ckp ic dalam handphone tu kene tukar..
ak ckp la mahalnya...x ley kurang ker..
da tu harga stndart la..x ley kurang..
ak bg alasan cakap u baiki i punya hp nie dekat 2 minggu tau..
lama tu,x kan x ley kurang..
cina klu niaga mau untung jerr..
eeee..
last2 dia kurang kan RM 5 ringgit jer...
hermmm..klah...bulih doh wat isi minyak sampai ke mesramall...
mesramall tu adalah tmpat ak isi kali kedua minyak motor setiap aku balik...
(petronas mesra mall)...
ak pon bayar dengan harga RM85 ringgit...
alhamdullillah...enset ak dapat bg perkhdmatan seperti asal....
kira dia baiki ngan molek la...
5.30pm aku terus bertolak balik ke ganu...
sorang jer kot...
barang penuh depan satu beg,belakang satu beg..n satu box belakang penuh...
lam kul 7.30 ak da sampai kat rantau abang...
kat penyu telor orhh..haha
berhenti sembahyang maghrib kat situ...terus jamak ngan isyak,malas nk brhnti da lepas nie..
ak x perasan lak masjid tu nama apa...
ramai plak org singah sembahyang kat situ...
lepas sembahyang ade la sorang pak cik nie jual sata ..
ramai plak org beli...
mak ak da pesan klu ader org jual sata tu beli la....
ak pon beli terus malas da nk singah2 kat kelulut lepas nie...
kat kelulut tu bnyak la org jual sata n kepok...
ak beli RM 5 ringgit cukup la kot..
RM 1 = 3 utir..
RM 5 = 15 utir ..
...
ak pon meneruskan perjalanan...
sampai la kat kelulut lam kul 8.00 kot...
kat sini ma ak suruh belu kepok gotel(keropok lekor)..
ak beli 5 ringgit lagi..
pastu beli kat mak su jah 3 ringgit...
sepupu aku masuk spital dah 5 bulan...
ak klu balik ganu mesti singgah kat sini n bawa kepok kelulut tu...
kepok kelulut nie antara yang tersedap la...
kat ganu nie...
lam kul 9 ak sapa la kat k.ganu...
ak terus ke terminal beli tiket bus..
ak nak tinggal moto kat umah...
pg naik bus..
beli tiket sani ekspress...RM18.oo
k.ganu kuantan 18/4/2011 jam 10 pagi..




lepas pada beli tiket ak g spital kat mok su jah...
g tgok adik aqil kat spital...
dah lama adik aQil kat spital...
kesian sangat kat mok su duk spital lama2...
sape2 nk g melawat boleh la pg kat wad 5cd...
wad nie special taw..
ad air cond..
n ade katil menuggu lagi...
sebilik sorang pesakit...
aqil nie baru cukup stahun umur dia...
5 bulan membesar dalan spital...
sama2 la kita doakan agar adik aqil cepat sembuh..amin..
duk kat moksu dalam stgh jam lebih,..
lam kul 10 malam baru ak bertolak balik ke setiu,sungai tong...
gelap tu jalan ke sungai tong...
kiri kanan x de lampu..
yang ader hanya pokok getah n pokok sawit...
x pe,ak da biasa ngan keadaan tu...
cuma yang bahayanya takut haiwan seperti lembu dan babi je melintas...
dah la spek ak nie da calar..
lam kul 11 ak sampai di kampung aku..
kampung ladang bari...
alhamdullillah ak terasa begitu gembira lepas dapat bg salam kat umah aku..
dan disahut suara merdu ma aku...waalaikummussalam...naik lah..hahaha
sembang punya sembang...ma wat air makan kepok n sata...ngeh2
lam kul 12 lebih ak pon tdoooooo...ZZZzzzzzzZZZZZZZzzzzzzZzzzzzzzz




-nije-

15 April 2011

hari last kuliah aku...



alhamdullillah kuliah untuk sem 2 tahun dah tamat...
maknanya esok bermula la minggu study week...
ak ambik peluang nie untuk balik kampung..
haha..
lama x balik...
tapi balik kejap jer..
just nak melepaskan rindu kat family...
semua assingment2,report2,kuiz2,test2,presentation2 sudah selesai semunya..
hanya tunggu final..
27/4- numerical method n statistic...9:00 A.M - 12:00 P.M
28/4- electromagnetic field n theory..9:00 A.M - 12:00 P.M
29/4 - analog electronic 2...9:00 A.M - 12:00 P.M

k lah...aku balik dulu..assalamualaikum..



p/s 1 :kepada dia yang x balik tu duk hati2 la kat ump nie..heeee :)
P/s 2 :semoga perjalanan ku ke kampung selamat..amin

-nije-

sepupu baru baby girl




alhamdullillah...
tadi baru je dapat masg dari ayah cik..
"tehna dah selamat bersalin kul 12 mlm td dpt baby prmpuan"
tu maknanya aku dapat sepupu baru...
tadi sebelum ak terima msg tu ak ad call ma aku...
nak bgtau yang aku nak balik esok..
tetiba ma kate ma duk pital nie...
kejut gok arr..
ngat kan duk spital ganu kat mak su...
upernya duk kat teh na..katanya teh na nak bersalin da...
rasa cepat jer...
masa raya haji aritu (last ak balik kg)..
tgk teh na x de la sarat mana lagi...
apa2 pon aku nak suggest nama untuk sepupu bau aku nie..
anak 1st nama nur hafizah..
2nd mohd hafiz..
3rd nie aku nak suggest je la...hee
nur hafizatul akmal... :) ;) :* <3-nije-


OSHA TIP

OSHA objective

1.To secure the safety, health and welfare of persons at work against risks to safety or health arising out of the activities of persons at work

2.To protect persons at place of work other than persons at work against risks to safety or health arising out of the activities of persons at work

3.To promote an occupational environment for persons at work which is adapted to their physiological and psychological needs.

4.To provide the means whereby the associated occupational safety and health legislations may be progressively replaced by a system of regulations and approved industry codes of practice operating in combination with the provisions of this Act designed to maintain or improve the standards of safety and health.

Control hazard:Create a safe work environment andUse safe work practices (Do’s and Don’ts)

-Do plug power equipment into wall receptacles with power switches in the Off position.

-Do unplug electrical equipment by grasping the plug and pulling. Do not pull or jerk the cord to unplug the equipment.

-Do not drape power cords over hot pipes, radiators or sharp objects.

-Do check the receptacle for missing or damaged parts.

-Do not plug equipment into defective receptacles.

-Do check for frayed, cracked, or exposed wiring on equipment cords

-Do check for defective cords clamps at locations where the power cord enters the equipment or the attachment plug.

Extension cords should not be used in office areas. Generally, extension cords should be limited to use by maintenance personnel

-“Cheater plugs”, extension cords with junction box receptacle ends or other jury-rigged equipment should not be used.

-Consumer electrical equipment or appliances should not be used if not properly grounded.

-Employees should know the location of electrical circuit breaker panels that control equipment and lighting in their respective areas. Circuits and equipment disconnects must be identified

-Temporary or permanent storage of any materials must not be allowed within 3 feet of any electrical panel or electrical equipment.

-Any electrical equipment causing shocks or with high leakage potential must be tagged with a Danger tag or equivalent.

How do you create a safe work environment?

1.Lock out and tag out circuits and machines.

2.Prevent overloaded wiring by using the right size and type of wire.

3.Prevent exposure to live electrical parts by isolating them.

4.Prevent exposure to live wires and parts by using insulation.

5Prevent shocking currents from electrical systems and tools by grounding them and using GFCI’s.

6.Prevent too much current in circuits by using overcurrent protection devices.

Types of accidents arise from electrical systems

1)Electrical shock

Direct contact – touched live conductors

Indirect contact – touched exposed conductive part

2)Electrical burns

Electrical contact burns

- electric shock cause minor burn at the point of contact

- small blisters at the entry and exit points

Arc burns

- also known as flashover injuries

- commonly during fault finding and testing activity

- equipment is being added to existing live equipment

- injuries: burns to the face, neck and

chest, backs of the hand

- deep and extensive to be fatal

3)Fires

Wiring faults

-Fires in building, often blamed to faulty wiring where the cause is unknown

-Sometimes wiring was old and need replacing

-Some causes are bad connections, overloading, overheating etc.

Convector heater fire

-Badly resistance wire element

-Coils touched and overheated, fell on the carpet – set the fire

Ceiling luminaire fire

4)Explosion

Difficulty in differentiate explosions and flashover-type incidents

Explosions –

-Underground cable being struck

-Ignition of flammable atmospheres by arcs and sparks

-Oil-filled control and switchgear

First aid & the aims of first aid

First-aid includes the provision of first-aid facilities, services and personnel required for the initial treatment of persons suffering from injury or illness at a workplace.

The aims of first aid are to:

-Preserve life

-Prevent illness or injury from becoming worse

-Reduce pain

-Promote recovery

-Care of unconscious.

04 April 2011

2nd BBQ ~ E21 boy



assalamualaikum...
best kan bbq,tipu sape kate x best...
klu sape nak tgok entry yang 1st bbq aritu klik sini ok... :)
ptg tadi dak kelas ak wat bbq untuk sem nie...
bergumbira selepas test 2 ...
tunggu final lak yea...
yang joint bbq tadi 11 org...
3 ekor ayam..(perap rempab sndiri tu)...
kredit tu chef azif,dinie n dollah...
50 batang hot dog...
30 keping daging burger .....
nah ko...
bnyak giler...
per lagi....moh layan pic ak sempat snap..hehehe













klu sape nak tgok entry yang 1st bbq aritu klik sini ok


nie aku nak citer pasal madrasah kampung sepat...
per cerita nie,surau x terurus..
lagipon x ader ruangan solat untuk pompuan ..
pastu kain pelikat ada satu je..
nasib baik bersih..
heee...
harap2 org2 tertentu uruskanlah surau tersebut...



tapi tadi dalam keriangan ader jugak kesedihan...
kejadian tadi aku memang berpunca dari kecuaian aku..
henset kesayangan aku masuk air..
ak ingat ombak x sampai kat ak letak enset tu..
tapi jangkaan ak x tepat..
habis masuk air..
so,skang ak x der enset..
esok nak ke kuantan ..
kene baiki...
huhu..
tadi dah try wat2 bijok bukak2 skru...
tp x jadi gak..
x tau la pe masalah..
kene hantar kedai gak la esok...
enset nie bnyak kenangan harap2 dapat baiki...
pic yg kat atas tu sebelum rosak la...
enset nie x pnah2 lagi rosak..
1st time berlaku kes macm nie semenjak ak beli pada ..
28/12/2009
hehe...

p/s:x nak cuai dah lepas nie..

-nije-

01 April 2011

alhamdullillah..test dua dah habis...tunggu final exam plak.



dua hari berturut2 test..
3 subject tu..
electromagnetic field theory..
analog electronic..
numerical n statistik..
hancor,jemmm pale..
alhamdullillah..ak da habis test 2..
tunggu final la plak lepas nie...
layan pic yang ak snap dari video..haha


















lain kali nak stdy awl,x nak dah stdy last minute..heeeeee :)
-nije-
There was an error in this gadget